BESIX Infra plaatst Onument ter nagedachtenis van coronaslachtoffers in Aarschot

5 December 2022

De coronapandemie veroorzaakte een brede golf van verlies en zette onze samenleving op losse schroeven. Bij veel mensen ontstond de nood aan een plek waar we verbinding, samenhorigheid en troost kunnen voelen. Daarom worden er ter nagedachtenis van de slachtoffers van de pandemie verspreid over het hele land gedenkplaatsen opgericht: Onumenten.

Eén van de steden waarvoor de gerenommeerde landschapsarchitect Bas Smets een Onument ontworpen heeft, is Aarschot. BESIX Infra werd aangesteld als de aannemer om dit monument te plaatsen in het park aan de Orleanstoren in de stad.

“Van oudsher heeft de mens open plekken gemaakt in de natuur om zich te beschermen en te verzamelen. De herdenkingsplekken voor de coronacrisis worden opgevat al een verderzetting van deze ‘clairières’. Elke plek zal de bestaande omgeving – landelijk of stedelijk- verbijzonderen en nodigt uit tot bezinning en rust. Samen vormen deze Onumenten een nieuwe familie van plaatsen van ontdekking en ontmoeting” Bas Smets - Landschapsarchitect

Het vertrekpunt van elk Onument is een cirkel gemaakt uit 18 gebogen elementen met dezelfde afmeting. De cirkel verliest 5 van zijn boogelementen door een verstoring veroorzaakt door de interactie met de omgeving. In Aarschot wordt de cirkel doorbroken door de positie van de bestaande bomen in het park. Dit staat symbool voor het virus dat ons leven ontwrichtte. De overblijvende 13 elementen bakenen een ruimte af als plaats van herinnering. Het aantal verwijst trouwens naar de eerste dag van de lockdown: 13 maart 2020. Bij het cirkelvormig Onument kan je samenkomen om te rouwen en om dierbaren te gedenken. Het nodigt uit tot het organiseren van momenten, evenementen, rituelen, die stil of luid, klein of groots, samen of alleen kunnen beleefd worden.

Ijzerzandsteen

Elk boogvormig element van het Onument is gemaakt uit hoogwaardig beton, gerealiseerd met steenaggregaten specifiek gekozen voor elke plek. In Aarschot werd Ijzerzandsteen gebruikt, een natuursteen die veel voorkomt in historische gebouwen in het Hageland. In 2019 heeft BESIX Infra tijdens wegenwerken in Diest ongeveer 3000 ton van deze ijzerzandsteen ontgonnen. Een aantal van deze blokken werd gebruikt om het Onument in Aarschot te maken. Met een breedte van 60 cm en een variabele hoogte van minimaal 40 cm, kan het Onument trouwens ook als zitbank gebruikt worden.

De Onumenten komen tot stand naar een idee van Uus Knops en in nauwe samenwerking met Katrien Boogaerts van Kunstwerk vzw, Moving Closer, Elke Van Hoof en Bureau Bas Smets.

Op zaterdag 3 december werd het Onument in Aarschot onthuld.

 


Member of logo